HomeWie zijn wijGasttrainers › Wouter Stronks

Wouter Stronks

De invloed van een ouder of trainer wordt onderschat

Wouter Stronks(1992), afkomstig uit Aalten, waar de club A.Z.S.V. de laatste jaren furore maakt. Wouter heeft bij genoemde club alle selectie-elftallen doorlopen. Momenteel traint hij De Graafschap Onder-10 selectie, welk uitdaging ook plaats heeft gemaakt voor zijn voetballoopbaan. In juni 2015 studeerde Wouter af aan de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener(SPH). Op dit moment (Sept'15) begeleidt hij mensen met een verstandelijke beperking bij Estinea. ''Ik wil mijzelf elke dag ontwikkelen zodat ik, nu en in de toekomst, elke persoon en/of voetballer kan uitdagen en inspireren om het beste uit jezelf naar boven te halen'', aldus Wouter Stronks. 

Na de gasttraining ging Milenko in gesprek met Wouter en legde vijf (5) stellingen voor. 

1. Techniek is de basis van het voetbal.

Ik vind techniek zeker een onderdeel vormen van de basis van het voetbal. Hoe kun je goed positiespel spelen terwijl je een bal niet eens kunt aannemen? Ook kun je zonder een goede techniek geen enkele tegenstander uit spelen. Toch vind ik niet 'alleen techniek' de basis van het voetbal. Het begint allemaal bij de speler zelf. Hoe graag wil je beter worden en hoe graag wil je winnen? Wanneer je die instelling hebt kun je je elke dag ontwikkelen en zul je daardoor dus ook een betere techniek krijgen.

2. Iedereen is verschillend, daarom moet er in de voetballerij meer individueel en minder in groepen getraind worden.

Elk individu is inderdaad verschillend en voor mij staat het individuele belang op nummer één. Tijdens individuele trainingen kan een speler datgene trainen waar hij goed in is(zodat hij daarin uitblinkt). Daarnaast kan de speler de voetbalhandelingen trainen waarin hij zich nog moet verbeteren.

Tijdens een individuele training kan er echter geen weerstand van een tegenstander zijn terwijl een speler tijdens een wedstrijd altijd weerstand van een tegenstander heeft. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar het trainen in groepen, omdat je dan als trainer wel oefeningen kunt aanbieden, waarbij er weerstand van een tegenstander ontstaat. Wanneer er in groepen getraind wordt, vind ik het erg belangrijk dat de trainer oog heeft voor het individu. Hierdoor krijgt elke speler de mogelijkheid om beter te worden.

3. Een creatieve jeugdspeler heeft tegenwoordig twee vijanden: De ouder en de gediplomeerde trainer.

Een trainer en ouder worden "vijanden" van een jeugdspeler, wanneer zij bepalen wat een jeugdspeler moet doen. De invloed van een ouder of trainer wordt nog wel eens onderschat. Het is belangrijk dat een jeugdspeler niet bang is om fouten te maken, zodat die in elke wedstrijd een actie durft te maken. Wanneer de speler het gevoel heeft dat hij zelf bepalend is voor zijn eigen spel, zal hij meer vertrouwen krijgen en meer energie en tijd steken in zijn ontwikkeling. Als ouder en trainer kun je een speler hierin stimuleren door positief te coachen en de speler zelf keuzes te laten maken tijdens trainingen en wedstrijden.

4. Introverte kinderen maken meer kans op topvoetbal dan extraverte kinderen.

Het is moeilijk om te bepalen welk kind het topvoetbal haalt en welk kind niet. De kans op het worden van profvoetballer is immers klein. Deze kleine kans kun je echter wel vergroten wanneer je elke dag beter wil worden en elke dag in jezelf investeert.
Introverte kinderen leren anders dan extraverte kinderen. Als coach vind ik het belangrijk dat je hier rekening mee houdt, zodat je elk kind wat kunt leren. Hierdoor zorg je er ook voor dat elk kind het maximale uit zichzelf kan halen. Uiteindelijk is de jeugdspeler zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling.

5. Voor een goede jeugdtrainer (t/m 12 jr.) is winst of verlies niet belangrijk.

Winst kan een hulpmiddel zijn om tot ontwikkeling te komen, maar winnen moet geen doel worden voor een jeugdtrainer. Als jeugdtrainer vind ik het belangrijk dat een speler elke dag en elke wedstrijd beter wil worden en beter speelt dan zijn vorige wedstrijd. Het individuele belang staat hierin voorop. Een speler kan bijvoorbeeld heel goed hebben gespeeld(beter dan de wedstrijd ervoor) terwijl je als team toch verliest. Dan heb je als jeugdtrainer toch gewonnen omdat die speler weer een hoger niveau hebt gehaald. Als jeugdtrainer is het dus belangrijk dat je verder kunt kijken dan alleen het resultaat van een wedstrijd.

Twitter: @WouterStronks

Deel deze pagina: