HomeWie zijn wijGasttrainers › Wout Blasman

Wout Blasman

Onze websiteredactie ging om tafel met Wout Blasman, 18 jaar en woonachtig in Terborg. Wout volgt de opleiding tot Lichamelijke Opvoeder -ook wel gymdocent genoemd- op de HAN in Nijmegen. Hij is begonnen met voetballen in de jeugd van vv Terborg, als eerstejaars D-pupil. Hij viel dermate op dat hij de overstap maakte naar De Graafschap jeugdacademie(BVO-opleiding). Bij de B-junioren kreeg hij de mededeling niet verder te mogen. Wout bleef echter de ambitie houden om alles uit zijn voetbalcarriere te halen en koos daarom bewust voor DZC'68. Wout viel dat jaar gelijk op als senior en maakt daarom volgend seizoen de overstap naar Hoofdklasser Silvolde. Na een aantal sterke jaren bij Silvolde met veel doelpunten maakt spits Wout in het jaar 2018/2019 de transfer naar G.V.V.V. uitkomend in de Tweede Divisie. Als jeugdtrainer is hij actief bij de JO15-1 van DZC'68.


1) We trainen bij de Pelota Academy veelal op techniekontwikkeling. Wat is het verschil tussen de trainingen daar en de trainingen die jij zelf hebt genoten als jeugdvoetballer?

Ik denk dat vroeger de technische ontwikkeling minder belangrijk was dan tegenwoordig. Dit merkte ik ook in de trainingen die ik zelf heb gekregen. Tegenwoordig, zoals bij Pelota, is de techniek de basis. Bij Pelota wordt iedere week door middel van goede oefenstof flink aandacht aan besteed.

2) Als je één positief en één negatief ding mag noemen tijdens je BVO-opleiding tijd, welke zijn dat dan?

Ik heb veel positieve punten. Het is bijvoorbeeld enorm kicken om tegen PSV/Ajax te mogen voetballen. Je leert erg veel en maakt dingen mee die niet iedereen kan vertellen. Daarnaast ben je met iets concreets bezig, omdat je toch een doel hebt voor jezelf. Negatieve punten heb ik eigenlijk niet.

3) Welke trainer is jou het meest bijgebleven in je jeugd en waarom?

Er zijn twee(2) trainers waar ik goede herinneringen aan heb. Dat zijn Daniel de Lange en Wim van Zeist. Daniel is mijn trainer van de D1 van de Graafschap geweest. Erg motiverend. Ik ging voor hem door het vuur. Daarnaast Wim van Zeist, de techniektrainer van De Graafschap destijds. Ik leerde veel van hem, want hij was ook spitsentrainer. Voornamelijk de basisvaardigheden heeft hij me meegegeven. Daniel en Wim zijn twee trainers met een enorme drive.

4) Hoe denk je momenteel over voetbalontwikkeling bij jonge kinderen (6 t/m 12 jr.) en welke facetten zijn daarbij belangrijk?

Rond deze leeftijd begint het allemaal. Tijdens deze periode wordt de basis gelegd. Enorm belangrijk om juist dan veel te variëren in oefenstof. Zodoende krijgt deze leeftijdscategorie van alle verschillende voetbalvaardigheden iets mee. Daarnaast draait het om voetballen met plezier en het spelletje overal veel spelen!

5) Jij hebt zelf een BVO-opleiding genoten. Welke voordelen heb je als jeugdspeler van De Graafschap t.o.v. jeugdspelers die bij een amateurvereniging spelen en welke nadelen zijn er?

De grootste voordelen zijn toch wel de mogelijkheden om 4x in de week te kunnen trainen. Bij een amateurclub is dat niet mogelijk. Daarnaast krijg je training van de beste trainers uit de regio. Het grootste nadeel is wel dat je weinig vrije tijd hebt, je moet met veel dingen rekening houden. Vrienden zul je toch af en toe gaan teleurstellen.

6) Je kreeg te horen dat je weg moest bij De Graafschap. Vond je dat het bericht goed werd medegedeeld en hoe kwam de mededeling bij je aan?

''Kwam hard binnen!'' Ik vond het erg jammer. Of het goed werd medegedeeld vind ik momenteel lastig om te beoordelen. Het is blijft denk ik lastig om een speler te moeten teleurstellen.

7) Wat is het verschil tussen Wout als speler binnen de lijnen en als trainer erbuiten?

Binnen het veld heb ik er alles voor over om te winnen. Daar ben ik erg aanwezig en voor niemand bang. Dan ben ik een totaal ander persoon dan buiten het veld. Daar ben ik vrij rustig. 

8) Wat kun je jonge voetballers meegeven tijdens hun voetbalontwikkeling en droom om profvoetballer te worden?

Doe vooral wat je leuk vindt! Dan komt het vanzelf en geef niet op. Nooit. Als je hard blijft werken dan kom je er wel!Opgemaakt: Maandag 18 april 2016
Foto's: @Milenko 

Deel deze pagina: