Amerika wint eerder het WK dan Nederland

Amerika wint eerder het WK dan Nederland

Van DZC'68, naar De Graafschap naar Amerika. Kevin Brok traint inmiddels vele Amerikaanse jonge voetballers. Met een sportmarketing opleiding werkt en woont hij inmiddels geruime tijd in Amerika. Zijn langetermijn ambitie: Voor een college werken als voetbaltrainer. Wanneer Kevin in Nederland is, zal de Pelota Academy gebruik maken van zijn voetbalkennis en kwaliteiten. Na de eerste gasttraining vroeg ik Kevin naar zijn ervaringen in de USA en naar het verschil tussen het voetbal daar en hier in Nederland.

Je indruk na de eerste Pelota Academy training?
Ik was al bekend met de Pelota Academy. Stojan ken ik al van vroeger. Destijds speelden we al voetbal op Sportpark Zuid. Toen ik hoorde dat deze voetbalacademie werd gestart, ben ik dat natuurlijk gaan volgen en was ik benieuwd naar de ontwikkelingen. Zelfs vanuit de andere kant van de wereld wilde ik het graag volgen.

Je zit het grootste gedeelte van het jaar in Amerika. Wat was je eerste indruk van het land en voel je je al een beetje Amerikaans en wat is de reden dat je steeds weer terug gaat?
Over mijn eerste indruk moet ik toch echt de clichés beamen. Alles is veel groter dan in Nederland. De afstanden, de huizen, de auto’s en ja: ook de hamburgers! Ik zit er inmiddels al een tijdje en het begint ook wel echt als thuis te voelen. De reden dat ik telkens weer terugkeer is omdat ze mij de kans geven de hele dag met voetbal bezig te zijn. Dat is toch het mooiste wat er is? Je werk maken van iets dat je heel leuk vindt om te doen.

Je bent een trainer in Amerika, maar geen clubtrainer. Kun je iets vertellen over hoe voetbal daar wordt georganiseerd?
Ik werk voor het bedrijf Dutch Total Soccer(DTS) en wij zijn een trainersorganisatie. Eigenlijk bestaan wij grofweg uit drie (3) categorieën.

1. Classes en Privé trainingen: Dit is eigenlijk wat Pelota ook doet. Hierbij gaat het om de individuele speler. Wij bieden onder andere schieten, techniek training, looptraining aan op diverse niveaus waar de speler behoefte aan heeft. Spelers melden zich individueel aan en wij kijken wat het beste programma is om de speler te ontwikkelen.

2. Teamtrainingen: Wij bij DTS hebben geen eigen club. Dit houdt in dat de teams die wij trainen komen van clubs die een aanvraag doen bij ons of wij ze kunnen helpen.

3. Summer Camps: Deze zijn ongekend populair in Amerika. Onze voetbal zomerkampen zijn heel groot. Vanuit onze faciliteit hebben we ongeveer 150 kinderen per week en daarnaast doen we ook nog kampen op locatie en overnight camps wat inhoudt dat we een week met de kinderen op een locatie zitten en lekker de hele dag met voetbal bezig zijn.

Wat is in jouw ogen het grote verschil tussen Europese voetbalbeleving en Amerikaanse voetbalbeleving? Waar zouden wij Europeanen van kunnen leren?
Naar mijn mening zijn de Amerikanen meer echte winnaars. Daarnaast zijn ze een stuk positiever naar elkaar toe. Een ander puntje wat ik heb opgemerkt is dat veel Amerikaanse voetballers extra tijd investeren om aan hun mindere punten te werken. Daarbij luisteren ze erg goed naar hun trainers. Ze zijn constant bezig om individueel beter te worden.

China maakt een ongelimiteerd bedrag vrij om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Amerika probeert dat al jaren. Hoe doet Amerika dat en lukt dat enigszins?
Zoals je misschien weet werken ze in Amerikaanse sporten met salary caps. Iedere club krijgt dan een budget om uit te geven aan salarissen. Ik geloof dat dit nu om en nabij de $3.000.000 per jaar ligt. In elk elftal mogen er maar drie speler boven het salarisplafond verdienen. De drie topspelers omarmen al 1/3 van het totale budget. Dan houdt de club maar 2 miljoen over om de rest van de selectie samen te stellen. Een heleboel geld uiteraard, maar vergeleken met de bedragen in Europa is dat niet zo veel.

In China hebben ze hier geloof ik geen last van en lijkt het er de laatste tijd op alsof ze geld als water hebben. Daarnaast betalen ze in China ook forse transfersommen voor spelers. In Amerika halen ze vaak spelers die in de nadagen van hun carriere nog een nieuw avontuur aan willen gaan. Wat mij opvalt is dat de oudere spelers zoals nu Lampard, Gerard, Pirlo en Kaka heel veel moeite hebben om het spel naar zich toe te trekken. Het spel wordt toch meer op fysieke aspecten gespeeld en dan is het moeilijk om in je eentje het verschil te maken.

Sport is marketing in Amerika. Voetbalwedstrijden hebben relatief weinig dode-spelmomenten om reclame uit te zenden. Hoe lossen de Amerikanen dat op tijdens het uitzenden op tv?
Niet. Het is niet zo dat ze er ineens een paar minuten uitgaan voor commercials of iets dergelijks.

Denk je dat Europeanen ooit nog interesse krijgen voor het tv-kijken van wedstrijden uit de Major League Soccer (MLS) competitie?
Allereerst is dat lastig, in verband met het tijdsverschil dat minimaal 6 uur en maximaal 9 uur bedraagt. Wil je LIVE wedstrijden kijken, dan moet je in Europa 's nachts het bed uit. Daarnaast zijn de voor Europeanen bekende spelers uit de MLS vaak al over hun hoogtepunt heen. Daardoor denk ik dat het voor de Europeanen niet een hele interessante competitie is om te volgen.

Je beschikt zelf over een fijne techniek. Vind je dat techniekvoetbal voldoende wordt aangeboden in voetbalopleidingen? Zie je daarin verschillen in Nederland en Amerika?
Ik denk dat een goede basistechniek zeer belangrijk is voor iedere speler. Of je nou rechtsback of linksbuiten bent. Een goede balbehandeling is essentieel voor een goede voetballer. In Nederland zijn ze daar veel verder in. In Amerika draait het bij de jeugd vooral om winnen. In Amerika wil de jeugd zo snel mogelijk aan de andere kant van het veld zijn. Je ziet heel veel teams die vanaf jongs af aan de bal naar voren peren om er vervolgens met zijn allen achteraan te sprinten. Dit is in Nederland minder het geval en hier wordt meer de nadruk gelegd op het voetballende gedeelte van het spelletje.

Wat is volgens jou een goede techniektrainer?
Een goede techniektrainer is iemand die zijn spelers comfortabel aan de bal kan maken. Als een techniektrainer een speler in alle omstandigheden kan laten vertrouwen op wat die speler kan met de bal, dan denk ik dat je het goed hebt gedaan. Natuurlijk gaat dit niet altijd goed, maar een techniektrainer moet de spelers zoveel mogelijk baas laten zijn over de bal. Spelers krijgen dan vertrouwen aan de bal in verschillende spelsituaties.

Welke land gaat eerder een WK winnen: Nederland of Amerika en waarom?
Ik denk Amerika. Ik denk dat Nederland altijd individueel betere spelers zal houden dan Amerika. Maar zodra Amerikanen een toernooi ingaan komen er extra krachten vrij. Als Amerikanen voor hun land mogen spelen zijn ze zo ongelooflijk trots dat ze alles geven om te winnen. Daarnaast komen er in Amerika steeds meer gemixte spelers, spelers met een Amerikaans en Zuid Amerikaanse achtergrond. Hierdoor zie je dat spelers aan creativiteit winnen maar ook over de Amerikaanse mentaliteit beschikken. Al denk ik wel dat het nog een tijd zal duren voor Amerika een serieuze gooi kan doen naar de wereld titel maar schrijf ze maar op voor het WK 2026.


Door: @Milenko

Volg Kevin op Instagram: @Brokkoo

Foto's:

Kevin Brok Pelota Academy 3

 

Reageer op Amerika wint eerder het WK dan Nederland
Deel deze pagina: