Caner Cavlan

Voetbaltechniek en de wil om te winnen zijn belangrijk om hogerop te komen

Caner Clavan

Het bezoek op de Vijverberg was voor Caner Cavlan. Cavlan is een technisch begaafde speler, wiens speelstijl op die van Mesut Ozil lijkt. Verassend genoeg is dat ook zijn favoriete speler. Caner doorliep een groot aantal jeugdelftallen van de Graafschap. Cavlan, van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Doetinchem kennen we sinds hij nog bij DZC’68 speelde. Hij viel al snel op door zijn snelle denkvermogen en fijne techniek die uit zijn linkerbeen kwam. Het wachten was op een uitnodiging van de Graafschap. Die kwam er uiteindelijk. We spraken hem over zijn selectie en zijn techniek trainingen van vroeger.

 

 

Wanneer werd je door de graafschap gescout en waarom kozen ze jou?
Ik werd gescout toen ik acht jaar was. Ik trainde een paar keer mee, alleen vonden ze me te licht, waardoor ik was afgevallen. Later ben ik opnieuw op proef geweest en werd ik wel aangenomen. Ik kwam als eerste jaar C binnen en heb daarna alle elftallen gelopen. Waarom ze voor mij kozen? Dat weet ik niet precies, maar ik denk dat ze wat in mij zagen en mij daarom hebben aangenomen.

Wat viel je als eerste op toen je bij de jeugdopleiding van de Graafschap binnen kwam?
Toen eenmaal bij de graafschap zat merkte ik dat ik op veel gebieden achter lag, met vrijwel alles. Dus er was nog veel werk aan de winkel.

Je moest ineens heel veel trainen, was dat lastig te combineren met school?
Ja toen ik net naar de graafschap ging, kwam ik ook op het middelbare school, dus alles was nieuw. In het begin was ik zoekende met allemaal nieuwe spelers om me heen. Het liep in het begin niet heel soepel. Maar na een tijdje kon ik er wel aan wennen.

Wat vonden je ouders ervan dat je naar een BVO ging?
Me ouders willen ongeacht wat ik doe, graag dat ik slaag. Zij vonden het het goed, alleen hadden ze liever dat ik betreft school een niveau hoger zou hebben gedaan. Maar goed, voetbal gaat boven alles vond ik.

Kreeg je ook persoonlijk advies bij de graafschap in de jeugd, of vooral op voetbal gebied?
Niet echt een persoonlijk advies, maar ik ging uit mezelf veel met Wim van Zeist toen nog techniek trainer aan het werk. En dankzij hem heb me techniek verfijnd. Ik heb ook veel met van Zeist getraind om mijn passen en trappen te verfijnen. Eerst kreeg ik de bal niet eens in de lucht en nu is het een wapen van me. Door veel te trainen krijg je dat voor elkaar.

Heb je wel eens een moment gehad dat je wilde stoppen in de jeugd?
Ja stiekem wel, ik ben een tijd geleden, negen maanden lang geblesseerd geweest aan mijn lies. Op een gegeven moment heb je geen zin meer om elke dag maar dezelfde krachttrainingen te doen. Daarbij kwam dat de pijn maar niet over ging. In die periode spookte het door me hoofd om te stoppen, maar uiteindelijk ben ik er toch in blijven geloven. Iets in me zei, geef niet op en je moet volhouden. Nu gaat het lekker en speel ik weer mijn wedstrijden bij de Graafschap. 

Wat je was je mooiste moment in de jeugdopleiding?
M'n mooiste moment is dat ik in de A1 contract kreeg en dat de interesse bestond van een aantal eredivisie clubs.

Hoe belangrijk is techniek voor je?
Voetbaltechniek is het belangrijkste van het voetbal vind ik, techniek en de wil om te winnen. Als je dat hebt, dan kom je heel ver. Een goede basistechniek zorgt ervoor dat je je makkelijk kan aanpassen en overal komt tegenwoordig techniek bij kijken.

Waar of van wie heb je de meeste technieken aangeleerd?
Ik denk dat ik veel te danken heb aan Wim van Zeist en natuurlijk de straat. Vroeger speelden we veel op de pleintjes, daar leer je ontzettend veel van. 

Wat vind je van de Stojan Visser Academy?
Ik heb paar keer met Stojan mee mogen kijken bij z'n evenementen, en wat ik er over kan zeggen is dat hij ervoor kan zorgen dat je een goede techniek kunt krijgen, functionele techniek. Een goede basis techniek is zo belangrijk om verder te groeien en ik herken veel dingen in de oefeningen van Stojan. Ik geloof in zijn oefeningen en dat hij veel jonge kinderen een functionele techniek kan aanleren. Alleen dan moet de wil om te leren bij het kind aanwezig zijn! 

Reageer op Caner Cavlan
Deel deze pagina: