HomeWie zijn wijGasttrainers › Jan Lorsé

Jan Lorsé

Voetbaltechniek is de basis voor het complete voetbalspel

Jan Lorsé, voetballiefhebber pur sang. Geboren en getogen Doetinchemmer, die op jonge leeftijd (12) naar de Graafschap ging. Na vijf goede seizoenen voor de Superboeren gespeeld te hebben, werd hij op zestienjarige leeftijd gescout door PSV. Synchroon doorliep hij de jeugdselecties (o-14/o-15/o-16/o-17) van het Nederlands elftal. Na een jaar in het tweede van PSV, vertrok hij naar Top Oss, om vervolgens nog drie jaar hoofdklasse te spelen voor sv Babberich. Momenteel (2014/2015) is Jan jeugdtrainer van de B1 bij DZC’68. Uitkomend in de 3e divisie C.


Jan draagt een hoop ervaring met zich mee. Hij weet wat er in het topniveau van jeugdvoetballers gevraagd wordt. Het overbrengen van zijn ervaring was zijn motivatie om het trainersvak in te gaan. Daarnaast vindt hij het geweldig om met jeugd te werken. Al die verschillende individuen begeleiden, om zodoende samen tot een prestatie te komen. ’Het mooie aan het trainersvak is om groei te zien in individuele- en groepsontwikkeling’. Dit is ook zijn doelstelling als trainer. Lorsé vindt het geweldig om zijn eigen visie terug te zien binnen de krijtlijnen. Zijn visie is een aanvallend 4-3-3 systeem. Dit geeft naar zijn idee een ideale veldbezetting en is herkenbaar voor jeugdvoetbal in Nederland.


Over techniekvoetbal zegt Jan het volgende: ’’De techniek is de basis voor alle facetten in het voetbal. Zeker in de F- E- en D-pupillen moet de techniek al goed ontwikkeld worden. Deze leeftijdscategorie leert snel en is vrij egocentrisch ingesteld. Ze zijn erg bezig met de bal en nog minder met positionering en de omgeving’’.


Als gasttrainer bij de Academy legde Jan de focus op het tactische gedeelte. Hij vindt dat er in de d-pupillen al 20 min per week tactisch getraind mag en kan worden. Vanaf de C-jeugd moet de techniek er goed in zitten om een goed positiespel te spelen en tactisch verder te kunnen. Techniektrainingen kunnen dan nog worden ingezet om passeerbewegingen en skills te onderhouden.

 

Jan-Lorse-gasttrainer-stojanvisser-academy-voetbal


‘Bij de Academy zag ik al dat spelers ver in de techniek zaten. Daardoor kon de tactische training goed uitgevoerd worden. We hebben bewust gekozen om alleen de tweede en derde groep tactisch te laten trainen. Bij de tweede groep zaten nog veel E-pupillen, maar zelfs die pikten toch een aantal zaken van het positiespel goed op’. 

 

Deel deze pagina: